De specialist in kinderveiligheid

Snelle levering

Hoogste kwaliteit

Blije kinderen

Tips voor een veilig oud en nieuw met kinderen

Het einde van het jaar staat al weer voor de deur. Na een decembermaand waar de kinderen verwend zijn door de Sint en zijn Pieten met alle cadeautjes en veel lekkers hebben gekregen. Opgevolgd door de kerstvakantie met veel gezelligheid rond kerstmis en wellicht nog wel meer cadeaus. Tot slot volgt de jaarwisseling op 31 december, waar het oude jaar wordt afgesloten en het nieuwe jaar begint. Van alle drie de december gebeurtenissen is oud & nieuw voor kinderen mogelijk niet spannender dan sinterklaas en kerstmis, maar voor ouders wel.

Oud & nieuw gaat altijd gepaard met vuurwerk

Arte viva kinderveiligheid 600x434

De jaarwisseling gaat in Nederland altijd gepaard met vuurwerk. Vele euro’s worden uitgegeven aan zowel knal- als siervuurwerk, om het nieuwe jaar spectaculair in te luiden. Vuurwerk brengt ook de nodige gevaren met zich mee, zeker voor kinderen. Kinderen weten de risico’s en gevaren van het vuurwerk niet goed in te schatten. In dit artikel gaan we in op de gevaren rondom vuurwerk voor kinderen en geven we tips die bijdragen aan een veilig oud en nieuw.

1. Vier een “kinder oud en nieuw”.
“Kinder oud en nieuw” is een speciaal in het leven geroepen voor de kleine kinderen. Veel gezinnen met kleine kinderen hebben eerder op de avond een kinder oud en nieuw. Je telt net zo af naar het nieuwe jaar als bij de echte jaarwisseling, alleen doe je dit op 31 december om 19:00 uur. De klok gaat vijf uur vooruit en de kinderen zijn opgelaten voor dit moment. Het aftellen begint, opgevolgd met de beste wensen om 19:00 uur. De sterretjes en kinderfonteinen mogen mee naar buiten, want het kindervuurwerk gaat aan. Als ouder ben je hier oplettend bij aanwezig en controleer je of alles goed verloopt. Als het kindervuurwerk op is kan de pyjama aan en mogen de kinderen naar bed.

Het aftellen voor de volwassenen kan beginnen want over een aantal uur is het zover, 1 januari 2020!

2. Kinderchampagne.
Kinderchampagne is bij verschillende winkels te verkrijgen en erg leuk voor oud en nieuw. Wees op tijd met het kopen van kinderchampagne en proost op het nieuwe jaar met de kinderen.

3. Kies het juiste kindervuurwerk.
Er is veel vuurwerk in omloop richting het einde van het jaar. Wees selectief met het vuurwerk dat je aanschaft. Je hebt pakketten waar geen ontsteking bij komt kijken en waar vooral confetti vrij komt, dit is prima voor de allerkleinste. Worden de kinderen groter, dan kun je overwegen om vuurwerk aan te schaffen dat daar bij past. Neem de tijd om op internet en bij het verkooppunt te informeren welk kindervuurwerk passend is voor de leeftijd van de kinderen en verdiep je in de manier van ontsteking. Zo zijn sterretjes erg leuk en tamelijk onschuldig, maar durft je kindje dit soort vuurwerk al vast te houden?

4.Veiligheid boven alles.
Veiligheid boven alles geldt niet alleen voor het vuurwerk dat je kind zelf afsteekt, dit geldt ook voor het vuurwerk dat door volwassenen wordt afgestoken. Hoe vaak hoor je niet dat een pot siervuurwerk of een fles met een vuurpijl omwaaien? De meeste gevallen lopen, gelukkig, goed af. Er zijn helaas ook ieder jaar weer tal van meldingen op de spoedeisende hulp, veroorzaakt door vuurwerk dat niet juist is afgestoken of is omgewaaid.

Er zijn veel verschillende manieren om oud en nieuw te vieren met kinderen. Hoe je oud en nieuw ook viert, het is pas echt geslaagd als de avond vlekkeloos verloopt zonder ongevallen. Laat je vooraf goed informeren en wees bewust van de keuzes die je maakt met vuurwerk.

Arte Viva is de specialist op het gebied van kinderveiligheidsproducten voor onder andere scholen en kinderdagverblijven. Ons motto luidt: “Create a safer world for children” en zo ook met oud en nieuw!